20.7.23
Interview

Status på udvidelsen: Mere kvalitet og flere afgrøder

Foto:
Nordic Harvests vertikale farm i Taastrup skal udvides: Men hvor langt er vi med planerne? Hvad skal laves om? Og hvad betyder det for planterne og produktionen? Vi giver en status.

“… når udvidelsen af den vertikale farm i Taastrup er på plads.”

Sådan skriver vi ofte, når vi fortæller om de nye måder, vi planlægger at indrette fremtidens produktion på – om det er brugen af AI, nye LED’er eller noget helt tredje.

Men hvor langt er Nordic Harvest egentlig i sine planer med at udvide produktionen i Taastrup? Vi kan endnu ikke sætte en præcis dato på – men vi kan give et lille indblik i, hvor langt vi er i processen, hvad der mangler, og hvad der bliver anderledes.

“Vi er i øjeblikket i gang med at sikre investeringer til udvidelsen. Får vi det hele på plads til efteråret, så begynder bolden at rulle umiddelbart efter. Så skal der laves endelige aftaler med de samarbejdspartnere, som skal levere materialer og udstyr til udvidelsen, og så kan vi gå i gang med at konstruere den nye farm,” siger Flemming Dyring, der er CFO hos Nordic Harvest, og tilføjer:

“Vi kommer løbende til at skrue op for produktionen, forhåbentlig allerede efter sommerferien næste år, og så skulle den fulde udvidelse og produktion gerne være helt på plads i begyndelsen af 2025. Det bliver et stort spring, som virkelig kommer til at rykke noget.”

Bedre flow og mere kvalitet

Med udvidelsen går Nordic Harvest nemlig fra at være et såkaldt proof of concept til at blive en egentlig storproduktion.

Ud over at slå væggen ned mellem den nuværende produktionshal og nabohallen – så kvadratmeter, hyldemeter og produktionsmængde vokser betragteligt – kommer farmen i Taastrup til at gennemgå en række forandringer, så den er bedre gearet til at producere i langt større mængder, gro et større udvalg af afgrøder og yderligere øge kvaliteten af dem.

“I øjeblikket arbejder vi benhårdt på, hvordan vi skal indrette det nye setup. For det første kommer vi til at ændre på infrastrukturen og flytte rundt på “indmaden”, så der kommer et bedre flow i produktionen. For det andet kommer vi til at opgradere flere af de elementer, der sikrer, at planterne har de optimale levevilkår på farmen,” siger Flemming Dyring.

Det er blandt andet nye lys og indretning med mikroklimaer, der er skræddersyede til planternes behov, øget automatisering og dataindsamling af planternes liv og meget andet, som skal sikre endnu flere kvalitetsafgrøder på supermarkedshylderne fra Nordic Harvest.

Blåt lys og mere test

“Vores nuværende anlæg har lært os utrolig meget om at bygge en vertikal farm – hvad der virker, og hvad der ikke gør – som vi tager udgangspunkt i, når vi udvider produktionen,” siger Flemming Dyring og kommer med et eksempel:

“Man kan for eksempel effektivisere produktionen og spare på strømmen ved ikke at give planterne så meget blåligt lys, når de er helt små, da de først skal bruge den type lys senere i vækstprocessen. Og det er noget, vi kommer til at kunne indstille med de nye LED’er, vi skal have.”

Endelig skal Nordic Harvest med udvidelsen bruge endnu mere energi på at udvikle produktionen og teste nye afgrøder.

“Vi har brugt måske 18.000 timer på forskning og udvikling indtil nu. Det er mange timer, men vi vil gerne have, at det bliver endnu mere, når vi udvider. Ekspansionen giver os ikke bare mulighed for at producere i større mængder, men også plads til at udvide sortimentet. Det kræver en masse tests og research, før der kan komme flere produkter på hylderne, så det bliver også tænkt ind i designet af den nye vertikale farm,” slutter Flemming Dyring.

Artiklen kan læses her

Læs mere lige her