17.10.23
Interview

Kvalitetskrav, spiringstest og varmebehandling: Sådan sikrer vi os de bedste frø

Foto:
Hos Nordic Harvest stiller vi mange krav til vores frø, ligesom vi behandler og tester dem på flere forskellige måder, inden de får lov til at slå rødder i produktionen. Det gør vi for at sikre, at kvaliteten af vores afgrøder altid er i top.

Frø er ikke bare frø.

De er afgørende, for at vi kan producere supersalater og kvalitetskrydderurter året rundt. Derfor er det også vigtigt, at vi løbende måler, vejer, tester og stiller store krav til vores frø.

“Vi stiller mange krav til vores frø, da vi gerne vil sikre os, at vores afgrøder altid har den højeste kvalitet, når de engang skal høstes,” siger Lara Smigielski, der har en ph.d. i molekylær plantepatologi og er laboratorie- og kvalitetsspecialist hos Nordic Harvest. “Og første skridt på vejen til kvalitetsafgrøder er at sikre, at vi bruger kvalitetsfrø.”

Før frøene overhovedet kommer i betragtning til at dyrkes på vores vertikale farm i Taastrup, skal de leve op til nogle bestemte krav: De skal være fri for pesticider, der må ikke være skadedyr til stede, og de må ikke være GMO.

I samarbejde med vores frøleverandører finder vi så de frø, der har størst sandsynlighed for at få succes på den vertikale farm. De skal blandt andet være i stand til at vokse i vand og i det relativt varme miljø, som vi har hos Nordic Harvest. Og så skal der selvfølgelig også være en efterspørgsel hos kunderne.

“I øjeblikket arbejder vi for eksempel med at finde den helt rigtige koriander til at dyrke hos os,” siger Lara Smigielski.

To afgørende tests

Når vi har udvalgt de frø, vi gerne vil se nærmere på, kommer de til laboratoriet hos Nordic Harvest, hvor vi kvalitetstester dem. Vi tester både potentielle nye afgrøder og nye sendinger af de sorter, vi allerede dyrker, for at sikre at de holder niveauet. I laboratoriet tester vi cirka 15 frøsorter om måneden.

Vi tester frøene for to ting: Deres microbial load, som er tilstedeværelsen af mikrobielle organismer som bakterier og svampe, og deres spiringsprocent. Der må ikke være skadelige mikrobielle organismer til stede i frøene, da det kan føre til et svampeudbrud i produktionen, ligesom de helst skal have en relativt høj spiringsprocent for at få succes i det videre forløb.

“Vi arbejder som udgangspunkt med en spiringsprocent på 60 procent som tærskelværdi, da det giver en god indikation på, om det kan betale sig at gå videre med frøene. Men hvis det er en afgrøde, vi rigtig gerne vil arbejde videre med, kan vi godt undersøge, om frøene klarer sig bedre inde i selve produktionen end i laboratoriet,” fortæller Lara Smigielski.

Varm og kold koriander

Ud over at teste frøenes kvalitet arbejder vi i laboratoriet også med at optimere deres evne til at spire. Én af de ting, vi gør, er at give frøene en let varmebehandling. Det giver to fordele: Det slår uønskede organismer ihjel, men det kan også øge spiringsraten betydeligt.

Forskning har nemlig vist, at frø fra for eksempel træsorter som Melia azedarach, Acacia auriculiformis og Dalbergia cochinchinensis øger spiringsraten, når de udsættes for varmebehandling. Det viser sig også at være tilfældet for koriander, fortæller Lara Smigielski:

“Oprindeligt brugte vi varmebehandlingen til at “rense” frøene for svampe, men så fandt vi, at behandlingen også kan øge spiringsprocenten. Det har vi blandt andet set med koriander, som vi tester i øjeblikket. Der øgede varmebehandlingen spiringsprocenten i koriander med 12 procentpoint, så det har altså en betydelig effekt – i hvert fald i laboratoriet.”

På samme måde viser vores undersøgelser også, at hvis man efter varmebehandlingen lægger korianderfrøene i blød i koldt vand i nogle timer, så kan det øge spiringsprocenten med 5 procentpoint, når de kommer ud i produktionsmiljøet.

Ved at booste frøenes spiringsevne, stille høje kvalitetskrav og udføre grundige tests sikrer vi os med andre ord, at frøene har de bedste chancer for at blive til store, sprøde og smagfulde planter.

Artiklen kan læses her

Læs mere lige her