19.9.23
Interview

For varmt, for koldt eller lige tilpas? Sådan påvirker temperatur planters vækst og smag

Foto:
Ligesom lys og vand spiller temperatur også en afgørende rolle for planters vækst og smagsudvikling. Og på den vertikale farm kan vi sikre, at vores afgrøder altid har de helt rigtige temperaturer til at vokse sig store og smagfulde.

For at planter kan vokse, skal de bruge lys, vand og næring.

Men temperaturen skal også være den helt rette, for at planter bliver store og smækfyldt med smag. Det skal den, fordi temperaturen påvirker planternes celler.

Forskning har for eksempel vist, at temperatur påvirker celledelingen i afgrøder som hestebønne og kepaløg og er altså dermed afgørende for, hvor hurtigt planterne vokser.

“Helt enkelt kan man sige, at temperatur fungerer som en katalysator, da temperaturen påvirker, hvordan planternes celler opfører sig, og hvor hurtigt de deler sig,” siger planteekspert hos Nordic Harvest Luísa Teixeira.

Inden for et bestemt temperaturinterval sker celledelingen hurtigere, jo højere temperaturen er. Så for at planterne kan udvikle sig bedst muligt, skal miljøet omkring planterne med andre ord hverken være for koldt eller for varmt – men lige tilpas.

“Hvis planterne vokser i et miljø, hvor er der er meget koldt, så bliver reaktionerne langsommere eller stopper måske helt. Og i så fald vokser planten også langsommere, da planternes celler er længere tid om at formere sig,” siger forklarer Luísa Teixeira og tilføjer:

“Derimod øges cellernes reaktioner ved højere temperaturer, hvilket er godt for planternes vækst – indtil et punkt, selvfølgelig. Hvis den bliver for høj, kan det skade cellerne og bremse eller helt stoppe reaktionerne, og man kan risikere at miste afgrøden.”

Temperatur og smag

Det er dog ikke kun planternes vækst, der påvirkes af, hvilke temperaturer de vokser i. Sørger man for at dyrke dem under de rigtige temperaturer, er det med til at sikre, at planten også smager godt.

“Temperaturen skal helst ligge inden for et bestemt interval, for at afgrøderne også kan fokusere på at udvikle en god smag. Hvis temperaturen er for høj, men ikke så høj at den slår planten ihjel, så kan cellerne stadig dele sig, og planten vil vokse sig stor. Men den kommer til at fokusere på at vokse og ikke på at producere smag. Så får man med andre ord en stor plante med en dårlig og lidt vandet smag,” siger Luísa Teixeira.

Temperatur påvirker også, i hvor høj grad bestemte kemiske reaktioner, som for eksempel er ansvarlige for at producere smagsmolekyler i planter, finder sted. Det kan være organiske forbindelser som linalool i basilikum eller mentol i timian, der er med til at give planterne deres smag.

Nat og dag

Endelig kan forskelle i temperaturer også påvirke både vækst og smag.

Eksempelvis har forskning påvist, at temperaturforskelle påvirker, hvor lange og tykke stængler på tomatspirer bliver. Og man har dokumenteret, at sukkerniveauet i jordbær varierer, efter hvilke dags- og nattetemperaturer, de udsættes for: Jordbær dyrket under 18 grader i dagstimerne og 12 grader om natten indeholdt for eksempel større mængder fruktose, glukose og kulhydrater, end jordbær dyrket ved andre temperaturer.

“Dags- og nattetemperaturer er også en vigtig faktor, når det kommer til smag, især når det kommer til frugt. Planterne producerer sukker gennem fotosyntesen i løbet af dagen, men hvis temperaturen stadig er høj om natten, så bruges en del af sukkeret til respiration. Men hvis man sænker temperaturen om natten, så bremser det reaktionerne, og sukkeret kan ophobe sig. Og det giver frugt, som smager bedre,” forklarer Luísa Teixeira.

Tilpassede temperaturer

Temperatur spiller med andre ord en afgørende rolle for vækst og smagsudvikling – og for kvaliteten af den afgrøde, som man kan købe i supermarkedet.

Og modsat ude på marken, hvor afgrødernes vækst og smag dikteres af vejrets luner, så kan vi på den vertikale farm tilpasse temperaturen til planternes behov. På den måde kan vi sikre, at vores afgrøder altid er store og smagfulde, hver gang vi høster, uanset om det er iceberg eller timian.

I fremtiden får vi endda i langt højere grad mulighed for at skræddersy temperaturen til den enkelte afgrøde, når vi udvider den vertikale farm i Taastrup. Det kan lade sig gøre, fordi vi med udvidelsen etablerer mikroklimaer, der er tilpasset de forskellige afgrøders unikke behov. Det betyder, at vi kan udvide sortimentet med endnu flere afgrøder, herunder jordbær.

Artiklen kan læses her

Læs mere lige her