14.11.23
Nyhed

Derfor tester vi jordbær

Foto:
Jordbær på en vertikal farm, er ikke den letteste øvelse. De skal bestøves, høsten er svær at automatisere og for at udvikle smagen, skal der både findes den egnede sort og det rigtige klima. Meget få vertikale farme er derfor lykkedes med jordbær, så hvorfor er det vi satser på det?

Jordbær er delikate i mere end en forstand. De skal helst plukkes på det rigtige tidspunkt, og så skal de helst plukkes forsigtigt. Samtidig skal bærrene høstes, mens planterne skal stå og oven i det hele, så skal de bestøves før de sætter frugt. Altsammen i en lukket vertikal produktion, hvor automatisering er et af nøgleordene. Alligevel har vi hos Nordic Harvest valgt, at jordbær er noget vi gerne vil dyrke. Og som en af de første i verden, er det faktisk også lykkedes at høste de første jordbær på vores test-område. Nu skal dyrkning, smag og høste forbedres og forfines, før vi kan se danske vinterjordbær i butikkerne om et par år.

Kort sæson - men vi vil stadig have jordbær

“Engang holdt vi os til kun at spise jordbær i sæsonen. Det var den ene måned om sommeren, hvor de danske jordbær stod saftige og smagfulde på marken. Således er vores danske sommerjordbær kendt for den intense gode smag. Og det er fordi det danske klima faktisk er perfekt til at dyrke jordbær. Men i dag, så efterspørger vi jordbær stort set hele året - også selv om vi går på kompromis med smagen,” fortæller Anders Riemann, stifter og CEO hos Nordic Harvest.

Det betyder, at vi en stor del af tiden importerer jordbær fra udlandet, for eksempel fra Spanien og Nordafrika, hvor klimaet faktisk ikke er ideelt til jordbær. Det betyder, at udenlandske jordbær er et af de bær, hvor der bruges flest sprøjtemidler i produktionen samtidig med, at vandforbruget er enormt og dræner fra steder, hvor rent vand ofte er en knap ressource. Derudover har jordbær begrænset holdbarhed og flyves derfor ind, hvilket er den mindst klimavenlige transportform vi har.

Tænk hvis vi kunne få lokalt producerede danske jordbær - også om vinteren?

Da vores mission hos Nordic Harvest er at ændre vores fødevareproduktion til en mere bæredygtig produktion, så er det på ovenstående baggrund naturligt, at vi har taget fat i jordbær - også selv om det er en svær nød at knække.

“Vi er ikke ude på, at konkurrere med de danske sommerbær. De giver mening; de smager fantastisk og vokser perfekt i det danske klima. Men tænk, hvis vi kunne få velsmagende danske, lokalt producerede, jordbær året rundt. Uden at vi skal flyve dem ind fra fjerne lande. Uden at spilde kostbare vandressourcer eller bruge sprøjtemidler. Og endda til en pris, der matcher de danske sommerbær? Det er det vi arbejder hen imod,” fortæller Anders Riemann.

Men vi skal have tålmodighed lidt endnu

De vertikale jordbærplanter vokser - som resten af Nordic Harvest produktion - med rødderne i næringsholdigt vand og under LED lys. I stedet for at have bier flyvende rundt i produktionen, så bruger Nordic Harvest præcisionsluftstød til bestøvning, hvor der gives et vertikalt pust af luft henover blomsterne med præcis den rigtige styrke.

De første modne jordbær har nu set dagens lys, og nu skal der udvikles på effektive høst-metoder samt lys-spektrum og næringsindhold, så jordbærrene får den optimale smag, herunder testes også forskellige sorter, for at finde de jordbær, der udvikler bedst smag i en vertikal produktion.

“Vi er nu blandt de få vertikale farme i verden, der har knækket koden til at få jordbær på planterne. Nu skal vi arbejde videre med at optimere smagen og produktionsformen - herunder automatisering af høsten. Mens andre producenter satser på jordbær som luksusvare til meget høje priser, så er vores mål med Nordic Harvest at producere vertikale afgrøder, der ikke koster mere end tilsvarende traditionelt producerede,” slutter Anders Riemann.

Så mens vi arbejder på, at finde den helt rigtige formel, så vi både kan matche smag og pris, skal vi nok væbne os med tålmodighed et år eller to endnu.

En stor del af tiden importerer jordbær fra udlandet, for eksempel fra Spanien og Nordafrika, hvor klimaet faktisk ikke er ideelt til jordbær. Det betyder, at udenlandske jordbær er et af de bær, hvor der bruges flest sprøjtemidler i produktionen samtidig med, at vandforbruget er enormt og dræner fra steder, hvor rent vand ofte er en knap ressource.

Artiklen kan læses her

Læs mere lige her