Vi vil gøre det indlysende at spise bæredygtigt

Som forbrugere er vi langt fra fødevareproduktionen. Vi kan se på smag, kvalitet og ikke mindst pris i butikken, men hvordan vores mad påvirker naturen er svært at gennemskue.

Vi bruger i dag halvdelen af al frugtbar landjord på kloden til at skaffe os mad. Regnskove fældes for at gøre plads til marker og kvæg. Udledning af kvælstoffer giver iltsvind. Dyr forsvinder fordi deres levesteder inddrages til landbrug, og gavnlige insekter risikerer at uddø på grund af sprøjtegifte.

Vi har vænnet os til at kunne spise de samme fødevarer året rundt til konkurrencedygtige priser og altid frisk leveret. Og med det har vi skabt en fødevarestruktur der - lidt firkantet sagt - betyder at vi rydder regnskov i troperne, når vi køber en avocado i Danmark.

Opgøret med den gængse måde at producere på

Vi vil gøre op med den gængse fødevarestruktur, så vi kan få en reelt bæredygtig produktion af fødevarer, og vi vil gøre det oplagt for forbrugeren at tage del i denne omstilling.

Med moderne teknologi og nytænkning kan vi nu producere langt mere på mindre plads og med minimal miljøpåvirkning. Vores produkter er produceret lokalt og udmærker sig ved at have mere smag, større næringsværdi og længere holdbarhed end traditionelt producerede salater og krydderurter. Og lige så afgørende: Vi bruger hverken kunstgødning, gensplejsning, sprøjtemidler eller andre giftige kemikalier i vores produktion.

Fordi vi har tænkt stort og effektivt fra starten, kan vi producere bæredygtigt grønt til økologiske priser, i en meget høj kvalitet og med mere smag. På den måde gør vi det nemmere for forbrugeren at træffe det rigtige valg - også på miljøets vegne. Med andre ord får vi det det rationelle og moralske valg til at gå hånd i hånd og gør det indlysende at vælge bæredygtigt.

Skovene tilbage

Men det bedste af det hele er, at vi kan begynde at give naturen tilbage til landet.

Før landbrugsrevolutionen var Danmark dækket af skov, men gennem mange generationer har vi fældet skoven for at give plads til et højeffektivt landbrug, hvor biodiversiteten stort set er udryddet. For 300 år siden stod det så grelt til, at blot 2% af Danmark var dækket af skov, og siden da er vi kun nået op på 14%.

Med Vertikale landbrug kan vi året rundt producere bedre og reelt bæredygtige produkter på en brøkdel af det areal der bruges i dag. Derfor har vi nu alletiders mulighed for at begynde og frigøre landbrugsjord, så vi kan genskabe den skov vi har fældet. Vi starter med salater og krydderurter, men udviklingen går lynhurtigt - om bare et til to år vil vi kunne producere bær og indenfor fem til ti år kan vi også producere rodfrugter på vertikale farme.