16.8.23
Nyhed

Tæt på timian: Fra Middelhavet til den vertikale farm

Foto:
Vores timian er ikke bare en timian. Det er en gennemtestet plante, som har meget til fælles med sin udendørs fætter, men som adskiller sig på afgørende punkter. Vi tegner et “portræt” af vores populære krydderurt.

Thymus vulgaris – smag lige på den!

De fleste kender den nok bedre som timian. En krydderurt, der er det seneste skud på stammen af produkter, som Nordic Harvest dyrker på den vertikale farm og sælger i supermarkeder landet over.

Men hvad er timian egentlig for en plante? Og hvordan adskiller den vertikale version sig fra den “udendørs timian”, som du kender fra kolonihaven, altankassen eller den, der er importeret fra udlandet?

Thymus vulgaris’ naturlige hjemsted er det sydlige Europa, nærmere bestemt området fra det vestlige middelhavsområde til det sydlige Italien, men den dyrkes mange steder over hele kloden. Planten er en flerårig plante, der kan blive op til 30 centimeter høj.

En gennemtestet sort

Den specifikke kultivar, som vi dyrker hos Nordic Harvest, hedder English Winter. Den er nøje udvalgt blandt flere andre sorter ved at gennemgå en række tests, der skal sikre kvaliteten af afgrøden og dens evne til at vokse på den vertikale farm:

Første skridt er altid at lave en kvalitetstest af de frø, vi får ind. De kommer ind gennem vores laboratorium, hvor vi blandt andet tester frøene for tilstedeværelsen af mikrobielle organismer som bakterier og svampe. Består de testene, går frøene videre i processen.

“Bagefter tester vi dem i lille skala, hvor vi undersøger, hvor gode de er til at spire, og hvor godt de vokser i det vertikale miljø. Så kan vi se, hvilken sort der vokser bedst, og den går så videre til test i større skala. Men allerede her kunne vi se, at vores nuværende timian klarede sig bedre end de andre,” forklarer planteekspert hos Nordic Harvest Luísa Teixeira og tilføjer:

“Endelig tjekker vi, om sorten kan producere nok til at at kunne blive dyrket i fuld skala, ligesom vi smagstester den og tester dens holdbarhed efter høst. Den som er i butikkerne nu, var den, som scorede bedst på alle parametre.”

Den bløde stilk

Noget af det, der adskiller vores timian fra andre, man ellers kan finde i supermarkedet, er dens bløde stilk.

Fordi timian er en flerårig plante, vil den ude i naturen forsøge at beskytte sig selv, når temperaturen falder henover vinteren, i en proces, der på engelsk kaldes cold hardening. Det er en en avanceret fysiologisk og biokemisk process, som blandt andet hænger sammen med, at afgrøder som timian kan gro en næsten træagtig bark.

“Et særligt kendetegn ved den timian, vi dyrker hos Nordic Harvest, er, at stænglen aldrig bliver hård og træagtig. Den er derimod blød og kan lige så nemt spises som resten af planten. Det hænger sammen med, at temperaturen altid er relativt høj, hvor vi dyrker vores afgrøder,” siger Luísa Teixeira og afslutter:

“Det betyder også, at du kan bruge hele produktet og ikke behøver smide noget af planten ud, hvilket minimerer spild. Det er egentlig et ret fantastisk produkt, for det har samtidig også en lang holdbarhed og en virkelig intens smag.”

Artiklen kan læses her

Læs mere lige her