6.5.22
Interview

Sådan undgår vi slatne salater i supermarkedet

Foto:
Nordic Harvests salater, kål og krydderurter holder sig friske og sprøde to til tre gange længere end konventionelt dyrkede planter. Det gør de, fordi vores planter behandles skånsomt og dyrkes under optimale vilkår, fra de er spirende frø, til forbrugeren står med dem i hånden.

Der findes ikke noget værre end at finde slatne salatblade i bunden af en pose med grønt kun få dage efter, man har købt det i supermarkedet. Og resultatet bliver desværre ofte, at salaten ryger lige lukt i skraldespanden. Spild af mad og spild af penge.

Men hvorfor er det så ofte tilfældet? Det handler især om, hvor skånsomt salaterne behandles i produktionen og efter høsten.

Kort fortalt er det fordi, knæk og skader på planterne ødelægger fibrene i de cellevæge, der omkranser planternes celler. Det er netop cellevæggen, der sikrer, at planten holder sin form og gør, at den står oprejst. Hvis den bliver beskadiget, begynder planten at blive nedbrudt.

Eftersom planterne normalt bruger opsparede depoter af næring til at holde sig friske og sprøde efter høsten, nedsætter det deres holdbarhed, hvis de i stedet skal bruge energi på at gendanne beskadigede fibre, fortæller planteekspert hos Nordic Harvest Luísa Teixeira.

Derfor vasker eller skyller vi ikke vores salater, kål og krydderurter, da det beskadiger planterne. Det behøver vi heller ikke, da de vokser i et helt rent miljø og ikke har været i kontakt med menneskehænder – men også fordi de dyrkes i vand og derfor ikke har jordrester mellem bladene, ligesom vi heller ikke bruger sprøjtemidler. Med andre ord er vores planter helt og aldeles rene, og der er slet ikke grund til at skylle dem. Samtidig undgår vi at bruge mere vand i produktionen, end vi behøver, ligesom der heller ikke er risiko for, at planterne vaskes i urent vand.

“Ved ikke at skylle vores salater undgår vi også, at der kan komme mikroorganismer og patogener i vores produkter, som vil mindske kvaliteten og forkorte holdbarheden,” siger Luísa Teixeira.

Derudover pakker vi vores bladgrønt i genanvendt, hård plastemballage i stedet for bløde plastikposer, så planterne ikke bliver mast eller klemt undervejs i transporten, i supermarkedet eller hjemme i køleskabet. Og der går under en time, fra planterne høstes, til de kommer på køl – pakket og klar til supermarkedet. Det er også med til at forlænge planternes levetid, da de holder sig længere under køligere temperaturer.

Desuden dyrker vi vores afgrøder under optimale forhold, hvilket også er med til at forlænge planternes holdbarhed og sprødhed. Vi kan for eksempel styre en lang række parametre som temperatur, luftfugtighed, næringsstoffer og lys i vores produktion helt ned i detaljen. Modsat konventionelt dyrkede afgrøder skal vores planter derfor ikke bruge ressourcer på at kæmpe mod vind og vejr eller slås med skadedyr eller sygdomme.

Fordi vi nøje registrerer og finetuner planternes vækst, har vi også mulighed for at høste vores salater på det helt rette tidspunkt.

“Hvis man høster planterne, når de er for gamle, visner de hurtigere, og hvis de er for unge, påvirker det også smagen og holdbarheden. Fordi vi kan høste med stor præcision, og ikke er afhængige af klimaet, kan vi altid – uanset årstiden – høste planterne, når de har den højeste kvalitet. Det er med til at forlænge holdbarheden,” forklarer Luísa Teixeira.

På den måde bliver vores salater, kål og krydderurter ved med at være friske og sprøde – også dagen efter.

Artiklen kan læses her

Læs mere lige her