13.10.22
Interview

Lys og mørke kickstarter planternes liv

Foto:
Det er afgørende, at vores planter får den rigtige start på livet, så de vokser sig store, stærke og smagfulde. Derfor skal de i spiringsfasen have den helt rigtige mængde næring, lys – og mørke.

Når vores planter endnu kun er små spirer, er det vigtigt at sikre, at de har det som blommen i et æg. Denne første del af afgrødernes vækstfase, den såkaldte spiringsfase, har nemlig stor betydning for, hvordan vores færdige salat bliver.

Det fortæller Denise Tonetta, der er biolog med en PhD i økologi og planteekspert hos Nordic Harvest.

“Det er en afgørende fase, for det er her, at planterne får rødder og deres første blade, og derfor er det ekstra vigtigt, at planterne har de optimale betingelser. Hvis de ikke får nok lys, eller næringsværdierne i vandet ikke er rigtige, bliver det et problem for deres vækst,” siger hun.

En kickstart i mørket

Vores salater, kål og krydderurter starter alle som frø, som vi i første omgang tester for tilstedeværelsen af mikrobielle organismer og deres evne til at spire. Består de testene, sætter vi vi gang i produktionen.

Men inden frøene kan vokse sig til høstklar salat på den vertikale farm, placerer vi frøene i et bælgmørkt rum. Det gør vi for at kickstarte spiringsfasen.

“Man kan sige, at det er en måde at vække frøene på. Mørket stimulerer nogle bestemte hormoner i frøet, der får det til at spire. Alle planter har brug for en bestemt mængde tid i mørke, inden de kommer ud i lyset, for hvis vi plantede dem direkte ud i lyset, ville de ikke vokse,” forklarer Denise Tonetta.

Hvor længe frøene skal opholde sig i mørket, afhænger af sorten. For nogle er det et enkelt døgn, andre en hel uge. Men efter mørket har sat gang i spiringen, transporteres planterne ned i produktionshallen, hvor de plantes ud i hylderne med næringsrigt vand underneden og LED-lys foroven.

Næring til en baby

Spiringsfasen varer et sted mellem fem og syv dage – det afhænger igen af sorten. I den fase holder vi nøje øje med spirernes ve og vel: Mængden af lys og mørke skal balanceres, ligesom mængden af næring skal være helt rigtig.

“Mængden af lys styrer for eksempel, om planterne bliver høje og tynde eller tykke og kraftige,” fortæller Denise Tonetta og tilføjer:

“Det er ligesom, hvis du planter frø i vindueskarmen om vinteren. Så bruger planten sin energi på at vokse sig høj, fordi den stræber efter den lille mængde lys, den får, men ikke på at vokse sig stærk og næringsrig. Det er med andre ord ikke godt for planterne, hvis de ikke får nok lys, og det giver også et dårligere produkt.”

Præcision er også afgørende, når det kommer til den mængde af næring, som spirerne optager gennem vandet.

“På spiringstadiet behøver der ikke være lige så meget næring, som senere i processen, hvor de har vokset sig store. Det er lidt ligesom en baby: Det er selvfølglig vigtigt, at den får mad, men den behøver ikke lige så meget som en voksen,” siger Denise Tonetta.

Nye metoder

Når planterne er store nok – en til to centimeter høje – har de et større behov for næring, som de blandt andet skal bruge til at udvikle deres gode smag. På det tidspunkt har planterne også brug for mere plads, så de kan vokse i bredden såvel som i højden. Cirka tre uger efter, spirerne har forladt mørket og er blevet udplantet i produktionshallen, er planterne klar til høst.

Sådan ser processen ud i dag, men men vi udvikler og tester hele tiden nye måder at sikre de optimale vilkår for spirerne – og dermed det endlige produkt.  

“Den måde, vi har skruet spiringsfasen sammen på, er ikke 100 procent fastsat. Det er for eksempel ikke sikkert, at den her fremgangsmåde fungerer optimalt, når vi udvider med nye sorter. Så vi ser hele tiden på, hvordan vi bedst sammensætter forløbet, og vi laver også løbende om i processen,” slutter Denise Tonetta.

Artiklen kan læses her

Læs mere lige her