3.2.22
Interview

I det vertikale paradis får planterne en mere fyldig smag

Foto:
Når folk smager Nordic Harvests salater for første gang, udbryder de ofte, at de er overraskende sprøde og smækfyldte af smag. Årsagen til den helt unikke smagsoplevelse skal findes i, at vores planter ikke skal klare sig selv i barske omgivelser udenfor, men kan nyde tilværelsen indendøre under optimale vækstbetingelser.

Icebergen er “meget frisk”, grønkålen bliver kaldt “sprød”, og der er “virkelig knald på smagen” i basilikummen.

Sådan lyder nogle af de mange reaktioner, når folk smager Nordic Harvests produkter for første gang – og det er der en god grund til. Forklaringen på den specielt gode smagsoplevelse skal nemlig findes i, at planterne har helt optimale vækstbetingelser, når de vokser sig store hos os.

For at vokse skal en plante blandt andet bruge CO2, lys, vand og næring. Det sørger vi for hos Nordic Harvest, hvor vi dyrker afgrøderne indendørs i et ideelt vækstklima, så planterne får de helt rigtige vækstbetingelser. Planterne dyrkes for eksempel ikke i jord, men i næringsholdigt vand, og i stedet for sollys laver planterne fotosyntese med lyset fra LED-paneler, der er drevet af certificeret ren vind-energi.


Samtidig kan vi hos Nordic Harvest også justere mængden af næringsstoffer, ændre på temperaturen og skrue op og ned for lysstyrken, iltniveauet eller luftfugtigheden, så forbrugerne ender med et produkt, der har den helt rigtige smag, fortæller stifter og direktør, Anders Riemann:


“Hvis luftfugtigheden for eksempel er for lav, vokser planterne for hurtigt, men hvis vi skruer op for fugtigheden, kan planterne vokse langsommere,” forklarer han og uddyber, hvorfor det er vigtigt, at planterne vokser i det rette tempo: “Planterne har jo rødderne direkte i næringsrigt vand med lys lige over hovedet, så de har rigtig gode muligheder for at vokse hurtigt. Men det giver lange og seje fibre og ikke den smag, som vi gerne vil have. Derfor øger vi fugtigheden, så de vokser langsommere og får den rigtige smag.”

Når vi hos Nordic Harvest justerer på forskellige parametre som lysstyrke og luftfugtighed, kan vi altså nudge til de dele af planternes udviklingspotentiale, der sørger for, at planterne bliver smækfyldte af smag.

“De gener, der sidder i frøet, har forskelligt udviklingspotentiale, og fordi vi styrer parametrene, kan vi udvikle de gener, der gør, at der er mere smag i produkterne. Vi kan – så at sige – motivere de gener, der giver mere smag,” fortæller Anders Riemann.

Derudover er produktionen afskærmet fra omverdenen, og man kan ikke komme derind uden at gå igennem en luftsluse iført beskyttelsesdragt, handsker og hårnet. Modsat planterne ude på marken skal Nordic Harvests kål, salater og krydderurter altså ikke bruge energi på at slås med hverken skadedyr, bakterier eller svampesporer, ligesom de ikke skal bruge energi på at hive næringsstoffer og vand op fra jorden eller lave fotosyntese på en overskyet dag. De optimale vækstbetingelser sikrer, at planterne ikke bliver seje og trevlede, men derimod sprøde og friske.


Med andre ord har vi sikret de helt rigtige vækstbetingelser – et sandt salat-slaraffenland – hvor planterne kun skal fokusere på at vokse sig store, sprøde og smagfulde.

Endelig går der kun omkring 10 minutter fra høst, til at planterne ligger på køl og kan køres ud i supermarkederne. Og i hele processen er der altså hverken jord, bakterier eller menneskehænder, der har været i kontakt med planterne, og der er derfor heller ikke behov for, at de skal skylles – hverken i produktionen, eller når de skal bruges derhjemme. Dermed er der heller ikke noget, der nedbryder planterne undervejs i processen, og man vil som forbruger opleve, at vores salater, kål og krydderurter er sprøde og fulde af smag i længere tid end konventionelt dyrkede afgrøder.


Artiklen kan læses her

Læs mere lige her