19.7.22
Interview

Er planteekstrakter fremtiden for vertical farming?

Foto:
Der findes mange mere eller mindre usynlige konsekvenser ved den måde, vores fødevareproduktion hænger sammen på i dag. Men lokalt producerede fødevarer fra vertikale farme har potentiale til at modvirke fældningen af regnskov og samtidig gøre processen mere gennemskuelig for forbrugeren.

Når du står i kø ved kassen i supermarkedet og lægger en chokoladebar i indkøbskurven, tænker du ikke nødvendigvis over de ingredienser, som den indeholder. Men vender du baren om og kniber øjnene lidt sammen, er det for eksempel helt almindeligt at finde ord som sojalecithin og palmefedt på ingredienslisten.

Planteekstrakter som disse finder man i tusindvis af fødevarer fra færdigretter og kiks til kopnudler og is. De forekommer i høj grad i forarbejdede fødevarer og er dermed en vigtigt del af den globale fødevareproduktion.

Men hvad har det at gøre med vertical farming, og hvorfor overhovedet bekymre sig om ingredienserne i en chokoladebar? Lad os tage det sidste spørgsmål først: Fordi efterspørgslen på forarbejdede fødevarer, og dermed også planteekstrakter, fører til skovfældning i hele verden – og det er som bekendt vores alle sammens problem.

“Når man står i kassen, tænker man nok ikke over, der er ti forskellige ingredienser fra hele verden i chokoladen,” siger Anders Riemann, stifter og direktør hos Nordic Harvest. Han tilføjer: “Og den massive købekraft, som vi har i Vesten, giver bønder i hele verden et direkte incitament til at fortsætte skovfældningen for at tilfredsstille efterspørgslen fra de rige lande.”

Og det er bare én udfordring ud af en række mere eller mindre usynlige konsekvenser ved den måde, vores fødevareproduktion hænger sammen på i dag. Dermed kan det være svært for den almindelige forbruger at gennemskue, hvilke konsekvenser det har, når man køber bestemte fødevarer i supermarkedet.

Men de usynlige konsekvenser kan minimeres og elimineres. Og det er her, vertical farming har et potentiale, mener Anders Riemann. For med lokal dansk eller europæisk produktion, der følger lokale regler, bliver det meget mere gennemskueligt for forbrugeren, hvad de egentlig køber.

Og der er appetit for at gøre noget ved problemet. I 2010 lovede verdens allerstørste virksomheder i regi af det såkaldte Consumer Goods Forum eksempelvis, at man ville arbejde for at eliminere skovrydning i 2020. Og selvom de overhovedet ikke nåede i mål, var det et sigende skridt, påpeger Anders Riemann:

“De store spillere er ikke bare ligeglade. De har tænk sig at leve i hundereder af år, så derfor er det bare om at forberede sig på fremtiden,” siger han og tilføjer: “Så det bliver en større og større agenda fremover, og der kan vertical farming være med til at støtte deres strategi ved at levere flere og flere produkter – eksempelvis ekstrakter fra forskellige planter – som kan bruges i deres produkter.”

Med andre ord er der mulighed for, at vertical farming kan minimere skovrydningen som følge af vores store efterspørgsel ved at kile sig ind i produktionskæden. Samtidig vil forbrugeren med ro i sindet kunne købe fødevarer, der ikke er sat sammen af ingredienser fra hele verden, men er dyrket på en vertikal farm i Danmark.

Spørgsmålet er selvfølgelig, hvornår vertical farming kan slå igennem på den store fødevarescene – og dermed gøre valget mere gennemskueligt for forbrugeren, samtidig med at den mindsker incitamentet til at rydde skove i hele verden.

“Det tror jeg vil ske allerede om fem år. I det små. Og når vi kommer længere ud i fremtiden, så vil det forretningsben bare blive større,” afslutter Anders Riemann.

Artiklen kan læses her

Læs mere lige her