31.1.22
Interview

En dag i rejsen fra frø til sprød salat

Foto:
Hos Nordic Harvest dyrker vi bæredygtige og smagfulde salater og krydderurter uden sprøjtemidler. Men hvordan ser en typisk dag i produktionen ud? Mød teamleder Jonathan på rejsen fra frø til sprød salat i supermarkedet.

Prøv at lukke øjnene. Forestil dig en landmand eller en gartner. 

Sådan en har måske jord under neglene, kører traktor og går i overalls og gummistøvler… eller hvad?

Ikke Jonathan Boss Larsen, der er teamleder for høstholdet hos Nordic Harvest i Taastrup – eller nogen af hans kolleger i produktionshallen for den sags skyld. Outfittet består til gengæld af en obligatorisk hvid beskyttelsesdragt, gummihandsker, mundbind og hårnet. Og så er der hverken jord eller traktorer i den store hal, men derimod 14 hyldeetager bugnende med smagfulde salater, kål og krydderurter, der vokser i vandbassiner i lange baner.


24-årige Jonathan har arbejdet hos Nordic Harvest siden marts 2021 og har været en del af holdet, siden produktionen gik i gang sidste år. For Jonathan begynder en typisk dag på den vertikale farm klokken 7.30 med at forberede dagens høst. Han skal blandt andet koordinere hvilke hylder, der skal høstes fra, og tjekke, om planterne er færdigudviklede og klar til høst.

Hallen er på størrelse med en fodboldbane med række efter række af hylder med iceberg, rucola og grønkål, badet i LED-lys og med rødderne i vand. Produktionen og høsten foregår på den anden side af en luftsluse, som skal sikre, at der er rent i vækstmiljøet. Det rene miljø er nødvendigt for at undgå svampesporer, insekter og lignende. Dermed behøver man ikke bruge sprøjtemidler, og det betyder også, at planterne er helt rene, når de forlader Nordic Harvest og skal derfor ikke skylles ude hos forbrugeren.

Men inden planterne når så langt, lader vi først frøene spire i et mørkt rum. Dernæst flyttes de til “vuggestuen”, som vi har døbt det hjørne af hallen, hvor planterne nyder livet i nogle få dage, inden de flyttes over i den “voksne” afdeling til den såkaldte grow-fase. Her suger de næring og vokser sig store i løbet af 22-27 dage. Herefter er de er klar til at blive høstet.


“Det, jeg er mest fascineret over, er, at vi kan dyrke så meget og så hurtigt på så lidt plads,” fortæller Jonathan og tilføjer: “Og så at vi kan gøre det uden giftstoffer eller jord. Det er skidespændende.”

I dag skal der blandt andet høstes iceberg fra 13. hyldeetage, næsten helt oppe under loftet. Det sker i samarbejde med kollegaen William, der med et trissesystem trækker de hvide plader, som salaten gror på, til sig. I øjeblikket høster Nordic Harvest 5-600 af sådanne plader med kål og salat om dagen.

Derefter bliver salaten transporteret med lift ned til gulvet, hvor Jonathan kører planterne til høstmaskinen. Derfra tager pakkeholdet over, og salater og krydderurter kan køres ud til supermarkeder landet over. Klokken 10 er der pause, og bagefter kaster holdet sig over rucolaen, inden der er frokost klokken 12.

Senere på dagen fortsætter høsten, ligesom Jonathan løbende skal koordinere med de hold, der arbejder med planterne både før og efter høstholdet.

Klokken 16 er vagten slut, men inden da står en typisk arbejdsdag også på løbende rengøring og dataindsamling – såsom høstens vægt. På den måde kan Nordic Harvest blive klogere på, hvordan de forskellige elementer af produktionen påvirker høsten og dermed give planterne optimale vækstbetingelser.

“Jeg er meget glad for jobbet. Det er et meget anderledes, og der er meget udvikling i det,” siger Jonathan. “Der sker noget nyt hele tiden, og man kan virkelig se, at der er vækst. Vi lærer meget og bliver hurtigere bedre.”

24-årige Jonathan har arbejdet hos Nordic Harvest siden marts 2021 og har været en del af holdet, siden produktionen gik i gang sidste år. For Jonathan begynder en typisk dag på den vertikale farm klokken 7.30 med at forberede dagens høst. Han skal blandt andet koordinere hvilke hylder, der skal høstes fra, og tjekke, om planterne er færdigudviklede og klar til høst.

Artiklen kan læses her

Læs mere lige her